TREDER ile TSE Soğuk Zincir Taşımacılığı eğitimi düzenledi
Posted in Haber

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), kamu ve sivil toplum kuruluşu işbirliklerine devam ediyor. TREDER ve Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) düzenlediği eğitimde Soğuk Zincir Taşımacılığı hakkında; treyler, üstyapı, kasa, panelvan üreticilerine eğitim verildi. Türk Standardları Enstitüsü Ulaşım ve Lojistik Hizmetleri Merkezi Başkanlığı ATP Uzmanı İlyas Emer tarafından verilen eğitimde, gelinen süreç özetlenerek üreticilere Test, Onay, Muayene ve Belgelendirme Kapsamı hakkında teknik bilgiler verildi. ATP Konvansiyonun amacının bozulabilir gıdaların taşıma esnasında, kalitesini ve gıda güvenliğini gözeterek uygun sıcaklık koşullarının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması olarak belirten Emer, 2017 yılından itibaren ATP Belgesi için gerekli test, onay, muayene ve belgelendirme işlemlerinin Ülkemizde yapılabildiğini söyledi. Emer, belge sürecini şöyle anlattı: “ATP konvansiyonu kapsamında Enstitümüze yapılan başvurular TSE BelgeNet sistemi üzerinden yapılmaktadır. ATP belgelendirme işlemleri baştan sona online tabanda yürütülüyor. Belgeler online olarak basılıp, taraflara yine sistem üzerinden gönderilmektedir. Belgelerimiz elektronik imzalı olup belgelerin güvenliği ve doğrulanması belgelerin üzerindeki karekod ve web linkleri üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Enstitümüzce düzenlenen tip test raporları ve ATP belgeleri tüm taraf ülkelerce tanınıyor.”

 

Türkiye’de, Sakarya’da 2 ve Ankara’da bir tane olmak üzere toplam 3 yalıtımlı ekipman tip test merkezi bulunduğu bilgisini veren Emer, Türkiye genelinde ise 9 adet muayene merkezinin olduğunu söyledi.  “İlk belgelendirme 6 yıl süre ile geçerli olup, daha sonra yetkili ATP muayene merkezlerinde yapılan periyodik muayene/test işleminden sonra uygun bulunan araçların belge süreleri 3 yıllık olmak üzere uzatılıyor” diyen Emer, Türkiye’de genel anlamda 40 bin adet frigorifik araç olduğu ve bunların 3 bin 700’ünün TSE tarafından ATP anlaşması kapsamında belgelendirildiğini söyledi.

2022 yılı itibari ile yürürlüğe girecek yönetmelik kapsamında, yine 2022 yılı itibari ile üretilen ve bozulabilir gıda taşımacılığında kullanılacak yalıtımlı araçlar ATP anlaşması kurallarına uygun üretilmesi gerektiğini belirten Emer, bu tarihten önce üretilmiş ve ATP belgesi almaya uygun olmayan yurt içinde bozulabilir gıda taşımacılığında kullanılan yalıtımlı araçların ise 2025 yılına kadar Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi (BTB) alması gerektiğini belirtti.

 

Bu gönderiyi paylaş
Üye Firmalarımız

Arama kelimesini yazın ve arama yapın

Shopping Cart